Verkiezingsblog #5: Deze politici maken zich hard voor Rotterdam als metropool

Verkiezingsblog #5: Deze politici maken zich hard voor Rotterdam als metropool

Als slotstuk van onze serie rond de verkiezingen kijken we in dit artikel naar de Riek Bakker Award. De Riek Bakker Award is voor een raadslid dat aantoonbaar passie voor stadsontwikkeling heeft en op dit vlak daadkracht heeft getoond. Voor de jongere lezers onder ons, Riek Bakker was de vrouw die het inzicht had om een verpauperde stadshaven om te toveren tot bruisend stadsdeel dat als verbinding geldt tussen Noord en Zuid. De Erasmusbrug? Dankzij de inspanningen van Riek Bakker. De Kop van Zuid? U raadt het al, dankzij Riek.

Door: Bart Toorenaar

Riek Bakker is stedenbouwkundige, dan hoef je je niet altijd druk te maken om morrende raadsleden die klagen over stijgende bouwkosten, een metrolijn die niet afkomt of een nieuw stadion dat te veel zou kosten. Als stedenbouwkundige kun je visies neerleggen zonder altijd verantwoording te hoeven af te leggen aan volksvertegenwoordigers. Hoe vertaal je dat inzicht van de stedenbouwkundige naar de lokale politiek als politicus, wethouder of burgemeester? Dat is waar wij naar kijken bij het uitreiken van deze award.

Riek Bakker met op de achtergrond haar geesteskind: de Kop van Zuid. Foto: de Architect.

Als we één politicus mogen noemen die sindsdien in de grote schoenen van Riek Bakker mocht staan, is het Hamit Karakus. De wethouder die, diep in crisistijd, met vallen en opstaan, door een tomeloze inzet en ongekend hart voor de stad een zeer ambitieuze bouwagenda erdoorheen kreeg. In de jaren onder zijn bewind zagen torens als The Red Apple, de Calypso, de Scheepmakerstoren en de New Orleans het levenslicht, en werd de kiem gelegd voor de latere oogappels de Markthal, Rotterdam Centraal en de Rotterdam.

Anti-cyclisch bouwen was het devies van Karakus in de jaren dat de Lehman Brothers en Fortis op klappen stonden en ABN AMRO en ING moesten worden uitgekocht. Gedurende deze jaren pakte Rotterdam door, en niet te zuinig. En wat missen we dat de laatste paar jaren! Dit college nam anti-cyclisch bouwen iets te letterlijk door in de tijden van hoogconjunctuur initiatiefloos en ideeënloos door het leven te gaan.

Hamit ‘anti-cyclisch bouwen’ Karakus. Foto: Rijnmond.nl.

Wij zijn de afgelopen weken op zoek geweest naar die raadsleden die zich de afgelopen vier, acht, twaalf jaar of in sommige gevallen al langer hard maken voor ambitieuze Rotterdamse stedenbouw in het stadhuis. Welke partij geeft ruimte aan de Rotterdamse dromer in de gelederen? Iemand die buiten zijn of haar eigen kaders durft te kijken voor de grotere winst. Een dromer die begrijpt waar stadsontwikkeling om gaat en wat de waarde kan zijn van gebiedsontwikkeling voor de Rotterdamse belastingbetaler. Daarnaast een raadslid dat hier ook actief voor durft lobbyen, soms tegen de publieke opinie in. Dat zijn de dromers binnen de politiek die wij zoeken.
Wij nomineren de volgende raadsleden:

  1. Jan-Willem Verheij (VVD): Jan-Willem Verheij woont in Delfshaven, gaat naar eigen zeggen altijd met de fiets en heeft een integer imago. Not your typical VVD’er zou je zeggen. Misschien zijn we daarom wel zo gecharmeerd van zijn werkwijze. Er waren weinig raadsleden die de afgelopen jaren zo rammend veel van stedelijke dossiers wisten als Verheij. Tamelijk verbouwereerd waren we dan ook toen we hoorde dat hij op de onverkiesbare plek 49 stond voor de VVD-lijst. Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald dachten ze bij de VVD en hij kwam terug op plek 3. Wij geven hem nu een goede kans op de plek als wethouder stedelijke ontwikkeling mocht VVD in het college komen. Hij zou er in onze ogen een prima kandidaat voor zijn.
Jan Willem ‘de stedelijk dossiervreter’ Verheij. Foto: LinkedIn.
  1. Sven de Langen (CDA): Ondanks dat je Rotterdam onmogelijk een CDA-stad kan noemen, zijn er ontegenzeggelijk veel getalenteerde CDA’ers. Ruud Lubbers begon hier zijn politieke loopbaan, Jan Kees de Jager is de Rotterdamse Zeeuw die zijn Ministerie van Financiën door woelige tijden leidde, en nu hebben we Rotterdammer Hugo de Jonge die de Christendemocratische honneurs waarneemt in Den Haag. Kortom, Rotterdam heeft een lange traditie als bakermat van CDA-talent. Sven de Langen is het volgende talent. Sven mocht in 2017, op 30-jarige leeftijd de jongste CDA lijsttrekker ooit worden inRotterdam, maar daarvoor waren we al gecharmeerd van hem. Hoe De Langen zich profileerde in dossiers over stedelijke ontwikkeling daar spatte de passie voor de stad vanaf. Hij is belezen, begrijpt het politieke spel voor een jonge hond al verdomde goed, en heeft een neusje voor de mores in het stadhuis zonder dat hij concessies doet aan politieke dromen. Hij lijkt de woningnood goed te begrijpen, wat gezien zijn leeftijd begrijpelijk te noemen valt. Daarnaast was hij standvastig in zijn pleidooi voor Feyenoord City en stuurde hij zijn partij de CDA de laatste maanden knap door roerige tijden nu boegbeeld Hugo de Jonge in Den Haag zit. Ons petje gaat af.
Sven ‘the coming man van het CDA’ de Langen. Foto: Cda.nl.
  1. Leo Bruijn (PvdA): Leo Bruijn is meubilair in de raad. Deze oer-Spartaan bewees in het Feyenoord City dossier zonder enige rancune te kunnen kijken naar Zuid. Daarnaast is Bruijn een stille liefhebber van grootstedelijke ontwikkelingen. De wandelgangen beweren dat hij vaker dan hem lief is op hoogbouwforums vertoeft om zich te verheugen op wat voor moois er op stapel staat in Rotterdam. En dat zien we ook terug in zijn stemgedrag: hij stemde voor het collectiegebouw, en wil hij ook graag meedromen over een beter Rotterdam Zuid met zijn stem voor Nationaal Programma Rotterdam Zuid en Feyenoord City. Aan alles merk je dat hij Rotterdam ademt. Tot groot verdriet van de Rotterdamse Dromers gaat Bruijn de raad verlaten na deze verkiezingen. Maar niet voordat wij hem nomineren voor de Riek Bakker award.
Leo ‘altijd vrolijk na een gewonnen wedstrijd van Sparta ‘Bruijn. Foto: AD.nl.
  1. Luuk Wilson (Leefbaar Rotterdam): Luuk Wilson is geen groot debater. Het is niet dat je van je stoel valt van de redenaarskunsten van dit Leefbaar raadslid. Toch stal hij onze harten met een nuchtere aanpak van stedelijke dossiers. Geen geouwehoer, geen mooier gepraat dan het is, maar wel shit voor elkaar krijgen, daar houden wij wel van. Wilson bleek een sleutelfactor in onder andere het Feyenoord City-traject, waar hij een bepalende rol had. Enerzijds uitermate kritisch richting club en anderzijds geen zwartkijker die alles maar direct afschiet.
Luuk ‘de koning van IJsselmonde’ Wilson. Foto: Leefbaar Rotterdam.
  1. Stefan Kroon (D66): Stefan Kroon is een van de weinige raadsleden die de voordelen van stedelijke verdichting begrijpt. Écht begrijpt. In 2016 schreef Stefan samen met collega Nils Berndsen van D66 een motie voor verdichting van de binnenstad die de voordelen die wij eerder in deze verkiezingsreeks hebben bepleit. Ze verzochten het college, waar hun eigen partij D66 zitting in nam, om snel met een aanvullende verdichtingsambitie te komen. Ook vroeg hij het college om een lijst met aantrekkelijke verdichtingslocaties op te stellen om ruimte te geven aan binnenstedelijke woningbouw. Gecombineerd met zijn geëngageerde en gepassioneerde rol in het Feyenoord City-debat, het collectiegebouw en zijn sturende rol voor meer woningen in Nieuw-Kralingen zorgt dat wij hem een meer dan rechtvaardige nominatie gunnen.
Stefan Kroon checkt het bordes voor de bekerhuldiging van Feyenoord. Foto: website Stefan Kroon.

De winnaar:
Leo Bruijn.
Leo Bruijn heeft zich bewezen als uitermate kundig raadslid. De doorslag was dat hij in moeilijke, geëmotioneerde dossiers met een flinke dosis humor en relativeringsvermogen zijn waarde wist te bewijzen. Vooral zijn rol in het Feyenoord City-dossier maakte indruk op ons.
Leo kan als prijs een avondje goed drinken met de Rotterdamse Dromers winnen, of een seizoenskaart van Feyenoord. De keuze is aan jou, Leo.

En dan nu, de eindevaluatie van de partijen
Na onze pijlers tegen de partijprogramma’s aangehouden te hebbenkunnen wij ons voorstellen dat jullie de kluts enigszins kwijt zijn. Wij gaan jullie geen stemadvies geven, want uiteindelijk moet iedere Dromer voor zich bepalen welke dossiers voor hem of haar doorslaggevend zijn in het stemhokje. We hopen dat we met deze blogs de Rotterdammer aan het denken hebben gezet over zijn of haar stem, maar om op basis van vier blogjes jou een afgemeten stemadvies te geven vinden wij nogal aanmatigend. Wel kunnen we grosso modo het volgende zeggen:

  • Als je een woning zoekt, toont de VVD de meest ambitieuze bouwagenda in Rotterdam. Wie een betaalbare woning zoekt, is wellicht beter uit bij een linksere partij als PvdA of D66 die zich meer bekommeren om het sociale evenwicht in de buurt;
  • Als het onderwijs van je kinderen je voornaamste zorg is, dan is NIDA een goede optie voor jou; deze partij begrijpt dat het klaslokaal vaak een verlengde is van de buurt;
  • Als mobiliteit en OV een speerpunt is waar jij je stem van laat afhangen, adviseren wij je om een stem op Judith Bokhove van Groenlinks te overwegen;
  • Wie voor verjonging in de politiek stemt, overweeg het CDA, dat met Sven de Langen een hele andere, jongere en minder conservatieve koers lijkt te varen.
  • Wie zowel duurzaamheid als economie een belangrijk punt vindt, kan zowel bij GroenRechts (VVD) als GroenLinks terecht, afhankelijk waar je prioriteiten liggen. VVD koppelt duurzaamheid aan economische innovatie in het bedrijfsleven, GroenLinks ziet een meer sturende rol voor de overheid.

En als voor jou pijlers belangrijk zijn die wij bewust niet hebben aangeraakt in deze verkiezingsreeks, zoals criminaliteit, integratie of armoedebestrijding, raadpleeg vooral collega bloggers en nieuwsmedia in Rotterdam die hier over schrijven. VersBeton, Open Rotterdam, Rijnmond, RTMXL, allemaal hebben ze op een bewonderenswaardige manier deze lokale verkiezingen gecovered.
Alleen één ding. Ga stemmen, voor Rotterdam.

De hele verkiezingsreeks is hier te vinden:
Hoe gaat het momenteel met Rotterdam?
Verkiezingsblog #1 – Welke Rotterdamse partijen kregen de afgelopen 4 jaar wél iets voor elkaar?
Verkiezingsblog #2: Niet lullen maar poetsen: welke Rotterdamse partij gaat eindelijk eens huizen bouwen?
Verkiezingsblog #3: Mobiliteit in Rotterdam – van B(enauwd) naar A(dem)?
Verkiezingsblog #4: welke partij gaat bouwen aan de economie van morgen?

Ook wat te vertellen?

Je e-mailadres houden we geheim.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.