Rotterdamse straatversiering op de Coolsingel

Rotterdamse straatversiering op de Coolsingel

Sinds een aantal jaren kennen we de voor Rotterdam ontworpen Kegelbinkies in het straatbeeld: Rotterdams’ eigen paaltjes in de openbare ruimte. Het idee van eigen straatmeubilair juichen we natuurlijk van harte toe, maar waanzinnige Rotterdamse iconen waarvoor buslading toeristen naar de stad komen, zijn de Kegelbinkies niet. Daar kan nog een schep bovenop, dachten Monice Janson en Leontien Wiehink die ons mailden met een droom voor de nieuwe inrichting van de Coolsingel. Zij zien graag meer iconische elementen in de buitenruimte die typisch Rotterdams zijn en komen met een eigen ontwerp. Natuurlijk bieden wij deze droomsters graag een podium.

Door: Stijn van Pelt en Bonne de Roos
Illustraties: Ruben
Ontwerpen: Monice Janson en Leontien Wiehink

De ooit zo statige Coolsingel wordt in ere hersteld. Van vierbaans snelweg naar een straat waar Rotterdam groos op mag zijn – daar moeten natuurstenen, fiere bomen en chique bankjes voor gaan zorgen. Maar volgens Monice en Leontien raakt de Rotterdammer ondergesneeuwd in deze oppoetsbeurt. Daarom hebben zij een plan met de putdeksels van de Coolsingel:

“De Coolsingel is het hart van Rotterdam waar Rotterdammers elkaar het ja-woord geven, de stad doen trillen na een overwinning van Feyenoord, demonstreren en steun betuigen.”

De thema’s waar de putdeksels naar refereren zijn de vijf elementen die de Coolsingel typeren, namelijk sporten, demonstreren, herdenken, feesten en trouwen. Voor iedere emotie is een uiting gemaakt en in een art deco jasje gestoken, omdat die stijl aansluit bij elementen die de Coolsingel al heeft in die stijl zoals de straatverlichting en het stadhuis.

Voor het definitieve ontwerp werd inspiratie geput uit de tentoonstelling Coolsingel in Museum Rotterdam. Het moet een ode zijn aan de 19e eeuwse inrichting die het ooit had, met een vleugje van de gouden elementen in de architectuur die de straat rijk is. Waaiers, schubben en een tikkeltje over de top moet kunnen zo pal naast de pronkpromenade genaamd de Meent. Het levert opzienbarende ontwerpen op.

Meer Rotterdams straatmeubilair op de Coolsingel

De dames hebben ons ook aan het dromen gezet. Want met welke ingrediënten zouden we de Coolsingel nog een stuk Rotterdamser kunnen maken? We bekijken eerst 2 Rotterdamse stukken straatmeubilair die we al hebben, en doen daarna 5 dromen van onszelf uit de doeken.

Dit hebben we al

Kegelbinkie

We hebben er allemaal wel eens vloekend een knie, balzak of autobumper op gebutst. Kegelbinkie, ofwel het matgrijze paaltje dat stoepen omzoomt. Die naam is stukken leuker dan de oorspronkelijke naam van paaltjes in de stad, die we hier niet noemen, maar met een A begint. Maar hoe leuk de naam ook is, het ding zelf is totaal zonder fantasie ontworpen. Als je het dan een kegel noemt, zorg dan dat het eruit ziet als een kegel, en maak hem wit met rode strepen. Of in Rotterdams tenue, in wit met groene strepen.

Lantaarnpaal

De Coolsingel is nog niet opgeleverd of er is al een Rotterdamse markering onthuld. En wel onze eigen lantaarnpaal. In het ontwerp van Perry Maas zorgen meerdere calamares boven elkaar voor een prettig licht op het splinternieuwe plaveisel. En met een zitje is het ook best een fijne uitzichtplek als Feyenoord weer gewoon hier prijzen viert. Die sabbatical van het prijzen pakken omdat de Coolsingel open ligt heeft lang genoeg geduurd.

De Calamaris Lantaris: een ontwerp van Perry Maas.

Dit willen we

Jat-me-nietje

Zo’n vierkant boogje waartegen je je fiets parkeert heet een fietsnietje. Op de Coolsingel zijn ze al begonnen met het sterker-door-strijd houdertje. Maar die fiets pak je nog makkelijk mee, zoals je ziet. Wat we moeten hebben is de stalen bulldog onder de fietsnietjes: zo intimiderend dat fietsflaneerders hun stalen ros daar met een gerust hart kunnen parkeren. Wellicht heeft Swapfiets wel oren naar een innovatie als deze. Onder stroom zetten zal te ver gaan, maar die angst moet het jat-me-nietje wel inboezemen bij een dief met grijpgrage handjes.

Bron: Skyscrapercity

Wat we moeten hebben is de stalen bulldog onder de fietsnietjes: zo intimiderend dat fietsflaneerders hun stalen ros daar met een gerust hart kunnen parkeren.

Jatmenietje
Het Jat-Me-Nietje in de vorm van een boksbeugel laat zien dat je er niet mee kan sollen. Credits: Ruben

Hijskraan

Rotterdammers zijn dol op kranen, en op hijsen. Hijsen is voorwerpen optillen, maar hijsen is ook drinken, al dan niet op hoog tempo en met een bepaalde verbetenheid. Dus wat is dan een echte Rotterdamse hijskraan? Een kraan om lekker gemeentepilsjes mee te tappen. We willen meer van die dingen op straat, want zeker in de zomer maakt de stad je dorstig. Na een vette, zoute Bram of een harinkie happen op de markt is het wel zo lekker om je mond te spoelen. En als dat water dan uit een tap in de vorm van hijskraan komt, is dat extra lekker hijsen.

Water naar binnen hijsen was nooit zo lekker als met de Hijs-Kraan. Credits: Ruben

Grote Koterbank

Ze springen als paddenstoelen uit de grond: de gigantische bankjes van Chris Bangle. Deze oud-ontwerper van BMW was helemaal klaar met tekenen van dure auto’s en wilde iets maken waar de hele wereld wat aan had. Daarom startte hij het Big Bench Project: een serie grote banken waarop grote mensen zich weer heel effe kind kunnen voelen. Overal op de wereld staan ze, maar nog niet in Rotterdam. Daarom pleiten we voor de Grote Koterbank op de Coolsingel, zodat iedere Rotterdammer zich weer eens een snotneus kan voelen.

Deze gast in Prato Nervoso doet alles wat hij als koter nooit mocht en staat met z’n schoenen op de bank. Foto: Alo B. / Flickr

De Goot der Groosheid

Heel Nederland hield van de Caveman na Rotterdam Project. Daklozen waren tijdelijk de helden van de stad. De kloof tussen arm en rijk was voor even gedicht en alle Rotterdammers waren weer groos op elkaar. Tijd om dit gevoel te vereeuwigen. We graveren de naam van alle Rotterdammers in de goten van straten. Zo ligt heel Rotterdam in de goot. Als je een beetje trots in je donder hebt, dan houd je je eigen tegeltje wel schoon. En daar is heel Rotterdam dan weer blij mee.

Goot-der-Groosheid
We zijn allemaal weer gelijk als we samen in de goot liggen. Credits: Ruben

Taki tori

Zit je op straat om een praatje – op straat ook wel als taki aangeduid – verlegen? Druk op de knop van de taki tori en op een heel andere plek in de stad gaat een willekeurige andere taki tori af. Wie er opneemt? Da’s een verrassing! De taki toris hebben de vorm van een telefoonhoorn en worden goud geschilderd. Idealiter kan je wel bellen naar een andere windrichting van de stad. Zo kan Zuid eens inbellen bij Oost om te kijken hoe de vlag er daar bij hangt. Scheelt weer een paar metrohaltes of potje pedaalstampen de Erasmusbrug over.

Rotterdam is connected, maak een willekeurige taki met je stadgenoot dankzij de Taki Tori. Credits: Ruben

En jij?

Heb je van die dromerij ook een visioen voor de Coolsingel gekregen hoe we die nog meer van ons kunnen maken? Laat het ons weten in de commentaren onder het artikel of social media. Bij leuke inzendingen gaan we jouw idee ook pluggen.

Ook wat te vertellen?

Je e-mailadres houden we geheim.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.