Drie droomlocaties voor een drijvend Rotterdams zwembad

Drie droomlocaties voor een drijvend Rotterdams zwembad

Op bloedhete dagen kijken we verlangend naar al het water in het Rotterdamse centrum. Maar om nou de Maas, de Wijnhaven of de Schie in te duiken? Ons niet gezien. Met een drijvend zwembad gun je de Rotterdammer een verkoelende duik na een drukkende dag in de warme binnenstad. In niet per se waterrijke steden als Berlijn en Parijs lukt het ze al, dus waarom hier niet? Plek zat in deze stad aan het water. Een naam hebben we alvast: de Duikboot.

Woorden: Bonne de Roos
Platen: Rodney Kastelan

Zwembad Grotekerkplein
Zo zou een zwembad bij het Grotekerkplein eruit zien – Wij zien onszelf hier best wel een paar baantjes trekken. Bron: Architektur-Fotografie Ulrich Schwarz

In 1887 hadden we in Rotterdam al een drijvend zwembad

Plonzen in de Maas aan de Boompjeskade: eind 19e eeuw kon het al. In 1907 kreeg dat zwembad gezelschap van het Maasbad aan het Noordereiland. Toen nog geen gedoe met waterzuivering en chloor: je zwom gewoon in het poepfrisse Maaswater. Bovendien zwommen mannen en vrouwen strikt gescheiden: loeren zat er niet in aan de Maaskade. Gelukkig leven we in betere tijden.

Zwembad Maaskade
Het Maasbad in 1907 – inclusief duikplank. Bron: Dagblad 010 / Stadsarchief Rotterdam

Op deze 3 plekken willen wij wel een drijvend zwembad

Natuurlijk is dit idee niet nieuw: in 2011 is al een ontwerp gemaakt voor een drijvend eiland, inclusief zwembad en whirlpool. En laten we de Urban Hotspring niet vergeten: een compleet drijvend wellnessoord, waarin je zelfs in de winter wekend in warm water naar de skyline op de Kop van Zuid kunt kijken.

Grotekerkplein – midden in Rotterdam zwemmen in de Rotte? Reken maar dat wij iedere dag vooraan in de rij staan. Onze vrienden van Rif010 proberen om de hoek al jaren een Rotterdams surfparadijs te maken. Helaas worden ze tegengehouden door bewoners die kennelijk niets met surfen hebben. Misschien houden ze wel van zwemmen?
[Locatie]

Wijnhaveneiland – met je slippers en zwembroek al aan pak je de lift naar beneden vanuit je appartement in de Red Apple. Slenter naar de Wijnhaven en plons zo het water in. Da’s pas echt stadsleven. Zeker met alle nieuwe torens die hier gebouwd worden staat het voor ons als een paal boven water: hier moet een zwembad. Ook leuk voor de hostelgasten die de Stadsdriehoek overspoelen.
[Locatie]

Coolhaven – waar kun je beter afkoelen dan in de Coolhaven? Daarom. Leg een drijvend zwembad neer voor de deur van de toekomstige Little C en je zwemt de hele dag met je kop in de zon. Baantjes trekken onder toeziend oog van de Euromast – heerlijk. ’s Avonds hobbel je naar de overkant voor een visje bij Viskantine.
[Locatie]

In deze steden kun je al drijvend afkoelen

Vorig jaar zomer konden verhitte Parisiens een duik nemen in La Baignade – in heerlijk groen natuurwater. In Berlijn duik je op hete dagen in het Badeschiff. Het schip ligt in de Spree, naast uitgaansgebied Arena Berlin: een club, een biertuin, en dus een zwembad. Die Berliners hebben het goed bekeken.

Badeschiff Berlijn
Badeschiff Berlijn. Bron: Carlos ZGZ

Wij kunnen niet wachten

Gelukkig hebben we nog even tot de zomer. Is dat genoeg tijd om de Rotterdamse Duikboot te realiseren? Wij pakken intussen maar weer de trein de bus naar Hoek van Holland.

Ook wat te vertellen?

Je e-mailadres houden we geheim.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.