Mega transformatie maakt van Rijnhaven internationale toplocatie

Mega transformatie maakt van Rijnhaven internationale toplocatie

Het moet ergens in juli zijn geweest toen een bezorgde volger ons mailde om te vragen of we ‘in coma waren geraakt’. Dat er op dat moment een tijdje geen nieuw artikel naar buiten was gekomen had gelukkig niks te maken met onze fysieke gesteldheid of alcoholgebruik. We zaten in een heerlijk dromerige roes te filosoferen over een Rondje Rijnhaven. Na onze eerste aanzet vorig jaar om de Rijnhaven een boost te geven, zijn we door alle positieve reacties dat plan verder uit gaan werken. Samen met de initiatiefnemers van Rijnhaven Marina hebben we een toekomstbeeld geschetst waarin de haven weer bruist van activiteit en een extra stuk stad Rotterdam meer smoel geeft.

Door: Stijn van Pelt en Derek van den Berg
Platen: Rodney Kastelan en Dick Floris

Even het geheugen opfrissen

Een stuk stad geïnspireerd op succesvolle transformaties als Bjorvika in Oslo en Darling Harbour in Sydney. Dat was het uitgangspunt toen we de eerste contouren voor de Rijnhaven op papier zetten. Prachtige gebouwen met een mooie boulevard voor de deur, groen en activiteiten langs het water maakten het plan af. En oh ja, een visueel ankerpunt in het midden van de haven, in de impressie vormgegeven als een waterlelie. Eens kijken wat de Rotterdammer daarvan zou vinden. Enthousiaste Rotterdammers werken immers als doping op onze werklust en creatieve vermogen.

Dat het goed werd opgepikt is een understatement, met vermeldingen in meerdere media en zelfs een paginagroot artikel in het AD. Duidelijk dat hier Rotterdammers waren geprikkeld die ook dromen van een upgrade voor de Rijnhaven. Om het waterprogramma verder uit te werken is aansluiting gezocht met het consortium achter Rijnhaven Marina. Een consortium van meer dan tien maritieme bedrijven uit de Rotterdamse regio op zoek naar een mooi Rotterdams gezicht voor de majestueuze jachten die ze bouwen. Lokaal vakmanschap dat internationaal gewaardeerd wordt. Daar werken we graag mee samen.

Een masterplan met daarin het stedenbouwkundig plan van de Rotterdamse Dromers in combinatie met een maritieme invulling van de Rijnhaven zelf.  Ruimte voor jachten, drijvende paviljoens en een breed cluster van werk en cultuur. Een inclusief gebied met vermaak, natuur, cultuur, wonen en werken op deze schaal is ongekend voor Nederland en kent zelfs in Europa maar weinig evenknieën. Indien dit gerealiseerd wordt doet Rotterdam weer waar het goed in is: vooroplopen in stedelijke ontwikkeling en het combineren van water, haven en stad.

Plan in ogenschouw

Ons stedenbouwkundig plan gaat uit van een dubbele rij bebouwing langs de Rijnhaven, vanaf het Luxor theater tot aan metrostation Rijnhaven met een parkboulevard aan de waterkant. Hierdoor ontstaat aan de binnenzijde een intieme stadsstraat, in de luwte van de harde rukwinden die dit gebied kunnen teisteren en aan de buitenzijde een heerlijke boulevard met retail en horeca aan één kant en een park met strand aan de andere kant.

Halverwege de route is een prettig stadsplein met een belangrijke zichtlijn vanaf de Laan op Zuid richting Rijnhaven. Vanaf dit plein valt het oog direct op het drijvende VN Klimaatcentrum om het duurzame gezicht van Rotterdam te vertegenwoordigen. Dit klimaatcentrum is verbonden met het stadspark middels een fraai vormgegeven steiger en is omringd door allerlei recreatieve functies zoals bootjes voor kinderen, drijvende bomen en biobollen, een drijvende bioscoop en natuurzwembaden.

Door een dubbele rij met bebouwing te maken dient zich ook de mogelijkheid aan om trapsgewijs de gebouwen in hoogte toe te laten nemen. De echte uitschieters bevinden zich daarom in de tweede lijn, net zoals bij het Central Park in New York, terwijl de blokken langs de boulevard meer de menselijk maat opzoeken. Door deze speling met hoogtes wordt de mogelijkheid geboden om een berg woningen te bouwen. Wij denken dat deze strook zomaar eens het meest dichtbevolkte stukje stad van Europa kan worden.

Er is namelijk ruimte voor 4.000 woningen in verschillende prijscategorieën van middellaag tot hoog, 1.000 hotelkamers verdeeld over meerdere gebouwen en 10.000 m2 commerciële ruimte voor horeca, retail en creatieve bestemmingen. Op het water is een divers programma – zie eerder – en op het land is veel ruimte voor speeltoestellen in haven thema en een strandtent. En een geweldig amfitheater waar je nog overheen kan kijken uitstappend uit de metro. Uitgevoerd zoals het amfitheater in Bregenz Oostenrijk zodat er ook enorme water theater producties plaats kunnen vinden.

Plattegrond van de functies die de Rijnhaven zou kunnen herbergen

Hoe ziet dat er dan uit

En op film

Wereldhavendagen en verder

Samen met Rijnhaven Marina hebben we tijdens de Wereldhavendagen vele Rotterdammers over de vloer gehad om dit plan toe te lichten. Buurtbewoners, Rotterdam liefhebbers, havenbonzen en politici, we hebben iedereen met passie ons verhaal verteld. Onze droom wordt breed gedeeld, zoveel mag duidelijk zijn. Gezien dit grote enthousiasme zullen we de opties gaan verkennen om samen met Rotterdammers en gemeente het plan weer een stap dichterbij te brengen.

Wil je helpen? Deel het artikel of de visuals, of neem contact op via info@rotterdamsedromers.nl om te kijken wat we met elkaar kunnen doen. If you can dream it, you can do it! Wordt vervolgd.

Ook wat te vertellen?

Je e-mailadres houden we geheim.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.