Een verticale vinexwijk middenin Rotterdam zorgt voor honderden extra woningen

Een verticale vinexwijk middenin Rotterdam zorgt voor honderden extra woningen

Om de groene polders en spaarzame natuurgebieden in ons kleine landje te redden van de bouwwoede van projectontwikkelaars, moeten we gaan verdichten in de stad. Met ons plan voor een verticale vinexwijk maken we het ook voor iedereen die een woning met 4 slaapkamers, een achtertuin en een eigen voordeur ambieert aantrekkelijk om naar de stad te verhuizen.

Door: Bonne de Roos
Plaat: Ruben Spyke

Als we de immer uitdijende bevolking van ons krappe landje fatsoenlijk willen huisvesten, zonder iedere groene vierkante meter te bestraten, moeten we verdichten in de steden. Dat heeft nog wel meer voordelen dan alleen behoud van natuur, zoals te lezen in ons artikel over de swingende steden die de roaring 20’s gaan maken.

De aantrekkingskracht van suburbia

Maar er gaat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit van vinexwijken in de polder. Met name jonge gezinnen trekken en masse de stad uit om de Hollandse droom na te jagen van een grondgebonden woning met een eigen voordeur, een achtertuin, 4 slaapkamers en het liefst een carport. Om hen in die wens te faciliteren, verkopen gemeenten met alle liefde groene polders en natuurgebieden voor de hoofdprijs aan projectontwikkelaars die er de ene na de andere fantasieloze vinexwijk uit de grond stampen. Of: is het andersom, en worden mensen de stad uit gelokt met mooie praatjes over ruim wonen in groene zomen, binnen 10 metrominuten van hartje stad?

Fati: “Je wil niet roepen om meer ruimte voor groen en dan zelf degene zijn die een nieuwbouwwoning koopt in het…eh, ja.. groen inderdaad.”

Hoe het ook zij: als Dromers vinden we dat we hier iets aan moeten doen. Medestander Irma: “Nederland is hartstikke vol, dus ik ben blij dat er nog ruimte in de lucht is gevonden. Zo’n toren zal je mij niet in vinden, maar een verticale buitenwijk klinkt mij als muziek in de oren. Kan ik toch mooi met de honden blijven wandelen in de natuurgebieden buiten de stad.”

De verticale vinexwijk in Rotterdam
De verticale vinexwijk in Rotterdam

De verticale vinexwijk

Daarom stellen wij voor om een vinexwijk in het midden van Rotterdam neer te zetten. Maar dan wel met alle rijtjeshuizen op hun kant. We zien namelijk heus de goede kanten van het concept van de vinexwijk, en zien tegelijk geen reden waarom dit niet een kwartslag gedraaid kan worden. Iedere woontoren is 15-20 verdiepingen hoog en bestaat daarom ook uit 15-20 woningen. Gezien onze ambitie om enkele honderden woningen neer te zetten, behelst ons plan dan ook een groep van 10 tot 15 woontorens.

Hoe zien de woningen eruit?

Alle woningen hebben een eigen galerij met een eigen voordeur. Aan de achterzijde van de woningen is een tuin, van waaruit je dankzij de verticale bouwwijze vrij zicht hebt over de stad. Stadsblogger Wesley is enthousiast: “dit is toch helemaal goud? Eindelijk hoef ik niet meer tegen die lelijke buddha in de tuin van de buren aan te kijken, maar er is nog wel een jaarlijkse barbecue met de buurtjes. Echt het beste van twee werelden!”. De twee-onder-een-kap-torens hebben bovendien een garage aan de boven-of onderkant van het huis, met ruimte voor een auto binnen en eentje op de oprit. Deze oprit is te bereiken via de autolift, die je leasebak naar jouw verdieping tilt. Vanzelfsprekend worden alle opritten uitgevoerd met een eigen laadpaal. Bovenaan iedere toren is een vrijstaand penthouse.

Centraal met een wijks gevoel: Vertikralingen

Een gezinswoning in het groen, op 10 minuten van de stad, voorzieningen om de hoek, vrij uitzicht en het liefst met jaren ‘30 kenmerken. Het is zo ongeveer het standaard Funda-wensenlijstje, en met die plan lossen wij ze allemaal tegelijk in. Op de rand van Kralingen een mooie verticale gezinswijk, uitzicht op de Kralingse Plas en alles om de hoek. In een jaren ‘30 omgeving waar jij lekker op uit mag kijken. Wie wil dat nou niet?

“Het is toch fijn dat we groen om ons heen houden, terwijl we in een rustige buitenwijk op hoogte kunnen wonen”, constateerde Fati tevreden na de presentatie van het plan. “Je wil niet roepen om meer ruimte voor groen of dat Nederland te vol is en dan zelf degene zijn die een nieuwbouwwoning koopt in het…eh, ja.. groen inderdaad.”

Ook wat te vertellen?

Je e-mailadres houden we geheim.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.