Dakendagen: 4 ontwerpen voor het Rotterdamse dak van de toekomst

Dakendagen: 4 ontwerpen voor het Rotterdamse dak van de toekomst

In Rotterdam maken we te weinig slim gebruik van de daken. De bovenste verdieping van veel Rotterdamse gebouwen is nu bijna altijd een zee van bitumen, ventilatieinstallaties en bovenal onbereikbare vierkante meters vol potentie. Reden voor Rotterdamse Dromers Rodney, Bart en Derek om 4 plannen te ontwerpen waarmee de Rotterdammer een stuk lekkerder het dak op kan.

Door: Rodney Kastelan, Bart Toorenaar en Derek van den Berg

Het dak: geen plek die je vaak ziet, tenzij je hoog woont en neerkijkt op de andere daken. Toch zijn daken een hot topic binnen architectuur, stedenbouw en duurzaamheid. Da’s niet zo gek, want je kunt uit het vergroenen van daken een stuk meer halen dan bijvoorbeeld vergroenen van muren of vloeren:

  • Groene daken zorgen voor verkoeling van de gebouwen en de stad;
  • Daken kunnen gebruikt worden als waterbuffer, zodat het riool minder snel volloopt;
  • Schuine daken kunnen ingezet worden voor duurzame energie opwekking.
Daken van het Timmerhuis. Foto: Ossip Duivenbode

Maar ook de sociale functie kan niet worden onderschat. Daken met publieke toegang kunnen als ontmoetingsplek fungeren voor appartementencomplexen, kantoren of ziekenhuizen, zoals we eerder al schreven. Zo’n groen dak is een oase in een versteend centrum. De populariteit van openbare daken op hoogte werd afgelopen week nog maar weer eens bevestigd met de razendpopulaire Dakendagen waar menig tour of bezichtiging stijf was uitverkocht.

Zoals jullie van ons gewend zijn hadden ook wij zo onze ideeën over wat een prettig stedelijk dak is. Onze ontwerpers gingen aan de slag met 4 markante Rotterdamse gebouwen die hun dak op dit moment niet optimaal gebruiken. Ze ontwierpen 4 alternatieve daken die de stad beter betrekken bij het dak en ruimte bieden aan broodnodige verduurzaming van Rotterdam.

Fenixloodsen II

Het nieuws dat stichting Droom en Daad aan de slag gaat met Fenixloodsen II deed onze fantasie op hol slaan. Ontwerper Rodney Kastelan bedacht een zwembad op het dak van de loodsen. Een fijne plek die Rotterdammers en toeristen de mogelijkheid biedt om de ontspanning op te zoeken op hoogte. Het oude pakhuis kan veel gewicht dragen vanwege zijn oude opslagfunctie en ligt op een fraaie plek om de Kop van Zuid cocktailnippend gade te slaan. Een zwembad op het dak met uitzicht op de skyline. Wim Pijbes, kom er maar in, wij hebben de ideale bovenbuur voor jouw Landverhuizersmuseum.

De Bijenkorf

De Bijenkorf in Rotterdam is een bijzonder gebouw. Het maakt wel onderdeel uit van de stad, maar toch zit je binnen in een volledig eigen wereld. Door het dak openbaar te maken geef je die plek terug aan de stad. Alle reden om helemaal door naar het dak te lopen, om vanaf de Bijenkorf de stad te ervaren.

Rotterdamse Dromers stelt voor om een dakpark te realiseren op de Bijenkorf. De sterke constructie maakt het mogelijk om op het dak een kas te bouwen en daar een klein stadspark in te maken. Het kasklimaat maakt het mogelijk om planten en bomen te laten groeien die je normaal gesproken nergens in de Nederlandse natuur tegenkomt. Met verschillende routes en plekjes blijft het altijd een beleving. Met de toevoeging van een theehuis en een mooi buitenterras brengen we het gebouw en de stad bij elkaar op een plek met een geweldig uitzicht!

De Rotterdam

De gemeente Rotterdam hanteert een actief dakenbeleid, waarbij het gebruik van de ‘vijfde gevel’, zoals zij het dak noemen, gestimuleerd moet worden. Des te vreemder is het dat de gemeente vergeet een voorbeeldrol te nemen bij haar eigen thuisbasis.

Niet getreurd, wij bieden namelijk een prachtige oplossing. Een loze installatieruimte op het dak kan verbouwd worden tot een visitekaartje met internationale allure. Het idee is om rondom de installatieruimten lage plantenbakken en bankjes van hout en beton te plaatsen, geïnspireerd op de inrichting van het gebouw. De gevel van de torens steekt ver uit boven het dak en creëert zo een aangename en bijna windstille ruimte. En niet te vergeten: het geweldige uitzicht op de stad Rotterdam, de stad waar die paar duizend personen zo hard voor aan het werk zijn. Dan heb je pas een ruimte waar je gasten kunt ontvangen!

Hilton Hotel Coolsingel

Het Hilton Hotel Rotterdam behoort al sinds 1964 tot de meest toonaangevende hotels van de stad. Het ontwerp van architect Hugh Maaskant is een fraai wederopbouwpand. Maaskant kreeg voor het interieur de vrijheid van de hotelketen om af te wijken van de standaard en Nederlandse kenmerken toe te voegen.

Maar de allure die het hotel uitstraalt, ontbreekt bij de bitumen zee op het dak. De bezoekers van het Hilton verdienen een betere kennismaking met de stad dan dit. De Rotterdamse Dromers stellen voor om het laagbouwdak intensief te vergroenen. Rotterdammer en bezoeker brengen we samen op het hoogste dak. Een restaurant met panoramisch uitzicht over de binnenkort nieuw ingerichte Coolsingel en bovenal een zwembad op hoogte moeten hier de skyline verrijken. Dit is een unieke toevoeging, nog niet eerder gezien in Rotterdam.

Foto – Marc van der Stelt – MS Fotografie

Lees ons eerdere artikel over Rotterdamse dagen hier.

Ook wat te vertellen?

Je e-mailadres houden we geheim.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.