Rotterdam Kerststad – Transformatie naar winterparadijs tijdens de donkere dagen

Rotterdam Kerststad – Transformatie naar winterparadijs tijdens de donkere dagen

Op de kortste dag van het jaar willen wij graag een betoog houden om Rotterdam gezelliger te maken tijdens de winterperiode. Wij kennen namelijk niemand die tijdens de feestdagen naar Rotterdam komt vanwege de leuke kerstsfeer en de vele kerstmarktjes. Ondanks verwoede pogingen van de Koopgoot, de Markthal en de Veerhaven om de stad om te vormen naar een lichtjesfestijn, is het op veel plekken in de binnenstad een saaie boel tijdens de donkere dagen. Jammer eigenlijk, want als stad laat je een hoop gezelligheid, bezoekers en werkgelegenheid liggen. Tijd voor een integraal kerstplan om te transformeren tot de gezelligste binnenstad van Nederland!

Wij kennen niemand die tijdens de feestdagen naar Rotterdam komt vanwege de leuke kerstsfeer en de vele kerstmarktjes

Wat gaat er al goed?

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Zeker niet. Bezoekers die Rotterdam Centraal uitlopen worden gelijk getrakteerd op prachtige kerstverlichting op het Groothandelsgebouw. Ga je wat verder de binnenstad in, dan vind je mooie kerstverlichting in de Koopgoot en de Markthal. En ook de Veerhaven blijft een feestje met de prachtig verlichte boten. Het probleem is dat het allemaal losse eilandjes zijn en dat er naast wat lampjes her en der niet zoveel te beleven is.

Geproduceerd door: Derek van den Berg & Ruben Spyke

Wat kan er beter?

Er is geen integrale strategie vanuit gemeente en ondernemers om een aaneengesloten gebied met kerstsfeer te creëren. Waar je ziet dat bijvoorbeeld Duitse kerststeden anderhalve maand lang transformeren tot een gezellige plek waar je per sé wilt zijn, maakt onze stad deze transformatie niet door. De schaarse initiatieven die er wel zijn, komen voornamelijk vanuit de markt. Het is dan ook geen toeval dat juist de Koopgoot en de Markthal fatsoenlijke versiering hebben omdat daar een goed managementteam achter zit.

Het is overigens niet alleen Duitsland dat zijn binnensteden rijkelijk versierd met de feestdagen. Eenieder die regelmatig op het Iberisch schiereiland komt weet dat ook daar steden prachtig uitgedost worden tijdens de donkere dagen.

Afbeelding 1: de grote avenues en pleinen worden in Madrid prachtig verlicht met de feestdagen

Het wiel hoeft dus gelukkig niet opnieuw uitgevonden te worden. Gluren bij de buren en een beetje dromen volstaat om tot een stappenplan te komen om de kerstsfeer naar Rotterdam te halen. Lees mee!

Kerstmarkten

In Duitsland wordt jaarlijks op de kerstmarkten een geschatte 3 tot 5 miljard euro uitgegeven. Dit komt neer op 27 tot 30 euro per persoon. Korte conclusie is dan ook dat kerstmarkten in Duitsland goed aanslaan bij het grote publiek. Ook bij onze Zuiderburen zijn kerstmarkten populair, waarbij alleen al in de binnenstad van Brussel meer dan 5 kerstmarktjes te vinden zijn op de verschillende pleinen (St. Katelijne, Anspachlaan, etc). Het is dus niet alleen gezelligheid die je met kerstmarkten krijgt, het is ook gewoon broodnodige werkgelegenheid en een goede boterham voor ondernemers en gemeente.

Hoewel Nederland – buiten Maastricht en Valkenburg – niet bekend staat om zijn kerstmarkten, heeft ook Rotterdam de ingrediënten om een paar leuke kerstmarkten te organiseren. Daarbij is het makkelijkste om een pittoresk decor te vinden. En laten we eerlijk zijn, die liggen niet voor het oprapen in Rotterdam. We doen twee voor de hand liggende suggesties:

Grotekerkplein | Een kerstmarkt op het Grotekerkplein zou een oppervlakte kunnen hebben van ongeveer 1.600 m2. Dat is relatief klein, maar je moet ergens beginnen. Mits het succesvol is, kan je snel uitbreiden door de markt door te trekken om de kerk heen.

Afbeelding 2: Op het Grotekerkplein is ongeveer 1.600 m2 ruimte voor een kerstmarkt.

Er is in het verleden wel vaker geprobeerd om een kerstmarkt te organiseren op deze plek en dat was geen daverend succes. Dat lag in onze ogen echter aan de manier waarop deze markt georganiseerd werd. 

Als je het doet, dan moet je het namelijk wel goed doen. Dus geen aftandse marktkramen met wat kerstverlichting die prullaria verkopen, maar fatsoenlijke traditionele houten kramen met echte ondernemers die lekker eten en drinken en mooie spullen verkopen zoals artisanale glazen kerstballen en houten kerstversiering. Daarnaast heb je natuurlijk een verwarmde hal nodig waar je glühwein en ander lekkers kan drinken. Ook een kleine ijsbaan is leuk voor de kinderen en je kan natuurlijk een mooie samenwerking aangaan met de kerk. Zo zou je daar regelmatig een kerstkoor kunnen laten zingen en zou je meer kerstconcerten in de Laurenskerk kunnen houden.

Geen aftandse marktkramen met wat kerstverlichting die prullaria verkopen, maar fatsoenlijke traditionele houten kramen met echte ondernemers die lekker eten en drinken en mooie spullen verkopen zoals artisanale glazen kerstballen en houten kerstversiering. Dat brengt sfeer!

Westplein / Veerhaven | Er zijn weinig plekken in de stad die romantischer zijn dan rondom de Veerhaven. Prachtige historische bebouwing, een skyline op de achtergrond en een jachthaven met verlichte boten om het plaatje compleet te maken. Een kerstmarkt op deze plek klopt als een bus. Net als het Grotekerkplein biedt de wandelpromenade rondom de Veerhaven voldoende ruimte om de kerstmarkt uit te breiden.

Belangrijk detail: een van de twee rijrichtingen (vanaf de Parklaan naar de Van Vollenhovenstraat) moet tijdelijk afgesloten worden waarbij het verkeer van beide kanten over de andere rijbaan moet. Dit kan met een tijdelijk stoplicht goed geregeld worden.

Afbeelding 3: Het Westplein zou een geweldige plek zijn voor een kerstmarkt. De samenhang met de verlichte schepen in de Veerhaven geven een unieke vibe.

Andere leuke plekken om eventueel wat kleinere kerstmarktjes te organiseren zijn het Eendrachtsplein, het Gelderseplein, Plein 1940 en natuurlijk op het Kruisplein. Hoe tof zou het zijn als je de stad binnenkomt als bezoeker en gelijk met je neus in de boter valt? Dat is nog eens een warm welkom! Bovendien biedt de Westersingel een uitgelezen kans om met een mooie kerstroute tot aan de Veerhaven de ‘eilandjes’ te verbinden.

Afbeelding 4. Een kerstmarkt op het Kruisplein kan een heerlijk warm welkom zijn voor bezoekers die met het OV komen. Bron: Ruben Spyke

Verlichting van gebouwen

Voor de totale kerstbeleving is het tof om ook gebouwen goed uit te dossen. De Bijenkorf begrijpt dat. De plint van dit pand wordt al jaren mooi versierd met een grote lap lichtjes. Kijk je echter naar andere steden, dan zie je dat die dit nog veel groter en spectaculairder aanpakken. Op de beroemde 5th Avenue in New York City is rond de feestdagen elk uur een grote show op Saks 5th Avenue. In Madrid kennen ze het spektakel met Cortylandia  op de El Corte Ingles en in Brussel hebben ze elk uur een grote lichtshow op het Grote Marktplein. De Bijenkorf zou iets soortgelijks natuurlijk ook kunnen organiseren. Vanaf het Beursplein zou dat een prachtig spektakel vormen.

Een ander gebouw dat zich leent om iets bijzonders mee te doen is het Beurs WTC. Daar kan je op de gevel een enorme kerstboom aanbrengen, als tegenhanger van de versierde Bijenkorf aan de andere kant van de Coolsingel.

Kijk je naar andere grote steden, dan zie je dat een aantal iconische gebouwen altijd spectaculair wordt verlicht met de feestdagen. Het Beurs WTC-complex biedt ook deze kans.

Afbeelding 5. Een grote kerstboom en lampjes op de gevel van het Beurs WTC-complex kan veel gezelligheid brengen in de binnenstad. Bron: Ruben Spyke

Als je dan toch bezig bent rondom het Beursplein en de Coolsingel, dan is het geen gek idee om hier door te pakken. Dit kan dan het epicentrum van de kerstverlichting worden. Het nieuwe pand van de C&A en Forum Rotterdam (de oudbouw) kunnen dan ook mooi meegenomen worden.

Speciale vermelding: het nieuwe Post Rotterdam leent zich straks ook uitstekend om mooi versierd te worden. Eenzelfde soort kerstverlichting als op het Groothandelsgebouw zou hier heel goed passen. En natuurlijk een grote kerstboom in de centrale hal!

Verlichting van straten en pleinen

De grote straten en pleinen kunnen natuurlijk niet achterblijven. Met name de Coolsingel en straks het nieuwe Hofplein kunnen mooie stappen maken ten opzichte van de huidige situatie. Momenteel zijn enkele lamentabele lampjes gedrapeerd tegen de platanen van de Coolsingel, waarvan de helft het ook nog eens niet doet. Als je het doet, doe het dan goed! Kijk bijvoorbeeld eens naar de kerstversiering in Regent Street in Londen. Zo maak je sfeer! Kortom, met alleen lampjes in bomen ben je er niet. Lichtkunstwerken die van de ene naar de andere kant van de Coolsingel gespannen worden zoals ze ook doen in steden zoals Londen. Dat is imponerend en sfeervol!

Afbeelding 6 | Kerstversiering die echt sfeer uitstraalt. Regent Street in Londen. Genomen door onze dromer in Londen, Bart Toorenaar.

Kerstmuziek en sfeerverhogende elementen

Als klap op de vuurpijl willen niet alleen onze ogen geprikkeld worden, maar ook de oren. Vaste plekken waar kerstkoren kunnen optreden zouden sfeer kunnen brengen. Stel de kerken open voor (gratis) kerstconcerten in samenwerking met het Rotterdamse conservatorium. En in de winkelstraten zoals de Lijnbaan, de Meent of de Hoogstraat zou je luidsprekers kunnen ophangen die op de achtergrond rustige kerstmuziek afspelen tijdens de openingstijden van de winkels. Ook dit is in het buitenland de normaalste zaak van de wereld en brengt wat sfeer op straat.

Stel de kerken open voor (gratis) kerstconcerten in samenwerking met het Rotterdamse conservatorium.

Bonus: extremere ideeën die Rotterdam echt op de kaart zetten

We zouden geen Rotterdamse Dromers zijn als we niet ook nog enkele extremere ideeën hebben om winterse taferelen de stad in te trekken. We delen de twee ideeën met de grootste kans van slagen:

1: Skipiste en schans tegen het Groothandelsgebouw. In plaats van een grote trap tegen het Groothandelsgebouw aan, kan je ook een piste met een schans bouwen en het skispringen de stad inhalen op nieuwjaarsdag. Vooruit, snowboarders en andere freestylers mogen ook meedoen. Leg eens contact met Red Bull, zouden we zeggen en kijk wat er te regelen valt! Voor de bezoekers is er onder aan de schans uiteraard een grote apréskibar. Tijdens de overige dagen in de kerstperiode is de piste gewoon te gebruiken om vanaf te skieën.

Afbeelding 7 | Een skipiste die op nieuwjaarsdag verandert in een schans. Garmisch Partenkirchen recht voor het station! Bron: Ruben Spyke

2: Een grote schaatsbaan op de Binnenrotte voor de Markthal. Om het extra leuk te maken, transformeert de baan na 17 uur elke dag in een curlingbaan. De eigenaren van Mooie Boules kunnen vast wel een leuk concept neerzetten hier met gluhwein, bier en curling voor groepen vrienden en collega’s!

Afbeelding 8. We hebben al eens eerder gefantaseerd over een grote schaatsbaan voor de Markthal. Bron: Ruben Spyke

Er is ontzettend veel onbenut potentieel

Wij streven naar een bruisend en sfeervol Rotterdam tijdens de kerstperiode! Het is duidelijk dat er al enkele goede initiatieven zijn, maar nog veel meer onbenut potentieel. De huidige versieringen in de Koopgoot, de Markthal en rond de Veerhaven vormen slechts geïsoleerde lichtpuntjes in een verdere donkere stad. Wat ontbreekt is een samenhangende strategie vanuit de gemeente en marktpartijen om de stad te transformeren tot een plek waar je tijdens de donkere dagen moet zijn. 

Een kerstmarkt op het Grotekerkplein, het Kruisplein en rond de Veerhaven zou veel gezelligheid en warmte brengen. Nog beter, in het kielzog komen ook economische kansen en werkgelegenheid mee. Geïnspireerd door succesvolle voorbeelden in Duitsland en andere Europese steden, voorzien wij Rotterdamse kerstmarkten met traditionele houten kramen, ambachtelijke producten en sfeervolle activiteiten zoals kerstkoren en schaats-/curlingbanen.

Er ontbreekt een overkoepelende strategie vanuit gemeente en marktpartijen om Rotterdam een must-visit te maken tijdens de kerstperiode.

Verlichting van gebouwen is een ander belangrijk aandachtspunt. Iconische locaties zoals de Bijenkorf en het Beurs WTC kunnen met speciale verlichting en/of lichtshow tot een toffe sfeer leiden. Straten en pleinen, zoals de Coolsingel en het nieuwe Hofplein, gaan meedoen in het ‘nieuwe normaal’ en worden rijkelijk versierd. Vrolijke kerstmuziek in de winkelstraten, kerstkoren op straat en kerstconcerten in de kerken prikkelen daarbij de oren van de binnenstadsbezoeker. 

Als bonus stellen we voor om iets geks te doen: ga een samenwerking aan met Red Bull en maak een grote schans vanaf het Groothandelsgebouw voor freestyle schansspringen op nieuwjaarsdag. Gegarandeerd spektakel, gezelligheid bij de apréski onderaan en een kijkcijferkanon op social media en televisie. 

Na jarenlang aanmodderen is het voor de stad Rotterdam nu tijd om een integraal kerstplan te maken. Een plan waarin de gemeente, ondernemers, en de lokale gemeenschap samenwerken om van Rotterdam een toffe en gezellige kerstbestemming te maken. Dat brengt de zo gewenste gezelligheid naar de binnenstad en kan een boost zijn voor de werkgelegenheid!

Vrolijk kerstfeest. Rotterdamse Dromers.

Ook wat te vertellen?

Je e-mailadres houden we geheim.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.