Manifest Rotterdamse Watermakers

Manifest Rotterdamse Watermakers

Lang geleden, voor Corona toen je nog met zijn alle in één ruimte kon dromen over Rotterdam, deden wij precies dat en werkten we samen met een aantal Rotterdamse watermakers aan een manifest om de stad te motiveren om anders om te gaan met het water. Vrijer, levendiger en sneller. Want de vele initiatieven die de stad leuker en fijner kunnen maken stopten vaak al op de kade. Na een door Corona verhinderde presentatie was gister dan toch het moment supreme. Op 8 juli is het manifest overhandigd aan niemand minder dan wethouder Bas Kurvers

Onder leiding van Sander Waterval, Hans Baggerman en BRAND the urban agency hebben zich nu 20 watermakers aangesloten. Gepaard met het nodige waterspektakel heeft het manifest al direct resultaat. De watermakers zijn uitnodigd voor een gesprek in het Stadhuis en krijgen een podium op het Stadmakerscongres. Met de inzet van alle watermakers wordt een Rotterdamse droom langzaam steeds meer de werkelijkheid.

Komend nieuws rondom het manifest en het manifest zelf is te vinden op: https://floatingrotterdam.nl/
Hieronder het persbericht en het manifest Rotterdamse Watermakers:

De kickoff van het watermakers manifest op het stadmakerscongres
De kickoff op het stadmakerscongres, binnenkort watermakerscongres?

PERSBERICHT: Rotterdam, 8 juli 2020

Maak meer gebruik van de ruimte op het water voor initiatieven van en voor Rotterdammers. Het Rotterdamse water verdient meer aandacht én meer programma. Dat vinden bijna twintig partijen die zichzelf de Rotterdamse Watermakers noemen. Zij hebben de handen ineengeslagen omdat ze Rotterdam verder op de kaart willen zetten met initiatieven op, in en aan het water. Samen hebben zij het manifest ‘Rotterdamse Watermakers: waterrijk Rotterdam benut de rijkdom van het water’ opgesteld. Op 8 juli is het manifest al varend, suppend en roeiend overhandigd aan Wethouder Bas Kurvers van het College van B&W. De initiatiefnemers bestaan uit organisatoren van evenementen op en in het water, architecten en ontwikkelaars, kunstenaars en andere stadmakers.

In het manifest wordt ingegaan op de kansen dat het water biedt voor Rotterdam. Ruimte in de stad staat altijd onder druk. Steeds meer mensen wonen op een klein oppervlak. Waarom wordt het water niet veel meer gebruikt om op te wonen, als vervoersmogelijkheid, om voedsel op te verbouwen, maar ook om op te recreëren? Het water is nog lang niet voor iedereen evenbereikbaar. Er wordt gepleit voor meer aandacht voor het water, een echt beleid en betere programmering.

De initiatiefnemers hopen met hun manifest de gemeente uit te dagen om serieus werk te maken van een heldere en stadsbrede visie op het water. Maar ook om samen met hen op korte termijn (tijdelijke) projecten op het water te realiseren die Rotterdam als duurzame stad aan het water verder profileren. En om een Wethouder Water aan te stellen. Wethouder Kurvers ziet het belang van het onderwerp en nodigde de watermakers tijdens de overhandiging van het manifest van harte uit om binnenkort afspraken te maken over de te nemen stappen. Ook wordt ‘Stadmaken op het water’ een thema van de gemeente tijdens het Stadmakerscongres in november. De Rotterdamse watermakers hebben toegezegd dit in co-creatie met de gemeente te organiseren.

Brainstormen over het stadmaken op water in het drijvend paviljoen
overkoepelende ideeën verzinnen onder een koepel

Initiatiefnemer Sander Waterval, onder andere van de Wikkelboats: “Rotterdam heeft alles in zich om zich in de komende jaren verder te ontwikkelen als stad die het water omarmt en het water een prominente rol laat spelen als buitengebied voor Rotterdammers en haar bezoekers. Helaas zien we veel initiatieven op dat vlak in het water vallen. Door een horde aan (tegenstrijdige) regelgeving, een reeks aan ‘watereigenaren’ en ondoorzichtige financiële aspecten, zoals vergunningen en beheer. Om dit te voorkomen en juist initiatieven te faciliteren, zou het goed zijn als er een waterloods zou komen die binnen het woud van regelgeving e.d. faciliteert en de weg wijst zodat initiatieven daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden en de stad en haar bewoners en ondernemers hiervan profiteren.”

Mede-initiatiefnemer Gwenda van der Ham van BRAND The Urban Agency: “Laten we het water inclusief maken. Het is nu voor te weinig mensen toegankelijk. Er zijn ideeën in overvloed; zoals een drijvend buurtpark van de Rotterdamse Dromers. Maar op dit moment is het ongelofelijk complex om iets op het water te programmeren. Het zou toch mooi zijn als Rotterdam havenstad ook koploper wordt in inclusief watergebruik.”

De ondertekenaars van dit manifest betreffen Flexbase, Wikkelboat, The Red Apple Marina, Stichting Maritiem District, Blue Room, Rotterdamse Dromers, Stichting Erfgoedhavens Rotterdam, Studio ID Eddy, Floating Farm, 010 Sports, Public Domain Architects, Added Venue, Bureau Vermaeck, Pure Legal Searching Executives, Jackaroo, Iris de Kievith Architect en BRAND The Urban Agency.

het manifest voor een nieuwe stroming door de stad. Foto: Danny Havelaar

Lees hier meer over onze dromen voor op het water:
Rijnhaven
Wijnhaveneiland
Drijvend zwembad
Biodiversiteit
Walstroom
Oud en nieuw

Ook wat te vertellen?

Je e-mailadres houden we geheim.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.